Fit zijn is tegenwoordig heel belangrijk. Wanneer je niet sport of niet op je voeding let kan je al snel raar aangekeken worden. Vooral de jongeren zijn er veel mee bezig. Moet je daar per se aan meedoen? Zeker niet.

Het kan zelfs voor een opgelaten gevoel zorgen. Want wat als je wel zou wíllen, maar het vanwege lichamelijke klachten niet lukt? Niet voor iedereen is het namelijk even makkelijk. Dat beweging je gezondheid kan verbeteren weten we allemaal, maar het ook voor elkaar krijgen is een ander verhaal… zeker als je last hebt van lichamelijke klachten zoals bij fibromyalgie.

Want hoe word je dan fit met fibromyalgie?

Wanneer je last hebt van chronische pijn of vermoeidheid is het vaak nog éxtra lastig om aan je gezondheid te werken. Mijn blog heb ik niet voor niks ‘Fibromyalgie en fit’ genoemd, dus laten we daar maar eens wat meer over vertellen. Zoals je misschien al verwacht, is mijn antwoord op deze vraag JA. Dat kan zeker.

Allereerst; wat is fit?

Het gaat echter om wat je onder ‘fit’ zijn verstaat. Ben je pas fit wanneer je vier keer per week sport, 10 km kan hardlopen of een sixpack hebt? Of kan je ook fit zijn door regelmatig een stukje te wandelen of fietsen, naar behoefte eet en snoept en je lichaam waardeert zoals het is?

Laten we hopen op het tweede. Want dan kan jij zéker fit zijn.

Ik wil daarmee niet zeggen dat je maar lagere eisen moet stellen om aan de norm te kunnen voldoen. Nee, zeker niet. Ik hoop duidelijk te maken dat je beter kunt luisteren naar wat voor jou de norm is. Ben eerlijk naar jezelf! Wanneer je jezelf vergelijkt met dat wat de maatschappij/instagram/vreemden van je verwachten, dan kom je daar waarschijnlijk niet positiever uit. Hierboven staan ook maar voorbeelden. Een definitie van wat voor mij fit zijn wel en niet is.

Wat werkt voor jou?

Wanneer jij je lekker voelt bij een uurtje eerder gaan slapen, een rondje wandelen, het drinken van een smoothie, het afwijzen van een taartje waar je niet van geniet, of noem het maar op. Dan ben je zeker óók fit. Gelukkig maar. 

Een grote overeenkomst bij mensen met fibromyalgie is dat zij vaak zichzelf wegcijferen en anderen voorop stellen. Terwijl jouw eigen mening en geluk er net zo toe doet! Dus zeker ook bij het gezond en fit zijn.

Denk jij dat je gezondheid nog wat vooruit kan door bijvoorbeeld meer te bewegen? In mijn Ebook ‘Fit met Fibromyalgie in 10 stappen’ leer je hoe je stapsgewijs je gezondheid of beweging kunt verbeteren, ondanks je (pijn)klachten.

 

Liefs, Ise