Naast voeding vind ik rust net zo’n belangrijk onderwerp bij beweging. Zijn deze drie niet in balans, dan heb je nog wat aan te passen in je gezonde levensstijl. Ik zeg niet dat het allemaal goed moet zijn, alles perfect hebben is namelijk niet mogelijk, maar wél enige balans.

Maar waarom dan rust?

Het is heel verleidelijk om maar te gaan trainen, trainen, trainen, want dat maakt je sterker. Toch? Niet dus.

Het sterker worden gebeurt juist ná de training. Het lichaam wil er namelijk voor zorgen dat het de volgende keer hetzelfde kan doen, maar met minder moeite. Vandaar dat je even geduld moet hebben om dezelfde soort training weer op te pakken. Doe je dat niet en train je te kort op elkaar, dan ga je juist achteruit! Zo zie je dat ook in het blauwe gedeelte van het schema.

 

Dus wanneer moet je dan rust nemen?


Het liefst zou je in het groene gedeelte willen zitten, de supercompensatie. Daarvoor wil je 2-3 dagen rust nemen na het trainen (een beetje afhankelijk van wat voor soort trainen) om goed kracht op te kunnen bouwen. Wanneer dit niet gebeurt heeft het lichaam niet voldoende rust gehad, kan het niet herstellen en zal je op den duur alleen maar achteruit gaan. Zonde van alle moeite dus..

Slaap: misschien nog wel net zo belangrijk

Dáárnaast is rust uit slaap misschien nog wel meer ondergewaardeerd. Laat sporten kan sowieso een slechte invloed hebben op je nachtrust, en deze heb je wel nodig. Tijdens je slaap worden er namelijk hormonen geproduceerd en je raadt het al, deze heb je ook weer nodig om goed te herstellen. Ongeacht wat voor soort beweging je doet, of zelfs helemaal niet, een goede nachtrust heb je nodig. Wat een goede nachtrust is, verschilt ook weer voor iedereen. Het draait daarbij niet alleen om het aantal uren, maar vooral ook de kwaliteit van je slaap.

Vind je dit een heel interessant onderwerp, dan kan je er hier nog meer over lezen. Denk je, maar dit is toch helemaal niet voor mij bestemd (als chronisch zieke) dan heb je het misschien mis. De boodschap hierbij is namelijk dat alle drie in balans horen te zijn. Beweging, voeding én rust. Van topsporter tot reumapatiënt, voor iedereen even belangrijk!

En, ben jij in balans?

 

Wil je meer volgen over mijn leven met fibromyalgie? Bekijk dan mijn instagram Fibromyalgie en Fit

Liefs, Ise