Wanneer je fysieke klachten ervaart, of last hebt van een (sport)blessure, is de kans groot dat je naar een fysiotherapeut gaat om dit op te lossen.
Maar hoe fijn zou het zijn als je dit kan voorkomen?
Of mocht het helaas toch zover zijn gekomen, wat kun jij er zelf dan aan doen? Want heel eerlijk; iemand anders gaat jou niet beter maken. Dat moet je echt zelf doen!
Wat verstaan we onder goed herstellen?
Laten we allereerst beginnen met wat herstel precies inhoud. Tijdens een (kracht)training put je het lichaam als het ware uit. Er word energie verbrand en afvalstoffen zoals melkzuur hopen op. Er kunnen hele kleine scheurtjes in een spier ontstaan, wat zorgt voor spierpijn. Het lichaam zal deze scheurtjes gaan opvullen, waardoor een spier groter en sterker word. Afhankelijk van de duur en intensiteit van je training duurt dit proces 1 tot 3 dagen.
De herstelperiode zorgt er eigenlijk voor dat het lichaam de zelfde soort training of prestatie een volgende keer makkelijker uit kan voeren. Je bent daardoor dus sterker geworden. Wanneer je in deze periode dezelfde training nog eens zou doen (bijvoorbeeld wanneer je heel enthousiast begint met iedere doordeweekse dag hardlopen) dan komt je lichaam niet toe aan het herstel.
5 oorzaken die herstel in de weg staan
Goed, je weet nu wat herstel precies inhoudt. Laten we dan ook alvast kijken naar welke oorzaken er mogelijk negatief effect op hebben. Zodat jij precies weet waar je rekening mee moet houden. Om klachten te voorkomen, of ze zo snel mogelijk weer gedag te zeggen..
- Je traint te hard of te vaak. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, word je dus pas sterker na je training. Daarom is de herstelperiode zo belangrijk. Zwaar trainen vraagt dan ook weer meer herstel. Vaker trainen vraagt om aangepaste trainingen óf beter herstel. Is dit er niet of niet voldoende, dan ga je helaas ook niet vooruit. Zonde van al dat harde werk!
- Je slaapkwaliteit is niet voldoende. Ook met een nette 8 uur aan slaap kun je daarom niet uitgerust wakker worden. De kwaliteit van je slaap is namelijk belangrijker dan het aantal uren.
- Het dagelijks leven kost je teveel energie. Dat kan al door zoiets simpels als teveel (onbewuste) spanning gedurende een dag. Constant ‘aan’ staan kost je lichaam extra energie en het parasympatische zenuwstelsel (wat verantwoordelijk is voor herstel) komt niet tot zijn recht.
- Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen. Om goed te presteren heeft je lichaam koolhydraten, vetten en eiwitten nodig. De hoeveelheid en verhouding zijn per persoon en levensstijl verschillend. Maar zonder (juiste) brandstof blijft de motor niet goed lopen.
- Er zijn niet voldoende vitamines en mineralen aanwezig. Een eiwitshake na je training kan een prima aanvulling zijn, maar hoort niet de basis te zijn. Het lichaam heeft ook voldoende vitamines en mineralen nodig om in (hormoon) balans te zijn. Gevarieerde voeding is hier essentieel bij.
Gelukkig hebben wij onlangs ons team aangevuld met de komst van voedingscoach Susan. Zij is expert op het gebied van voeding, hormonen en gewichtsverlies. En vanaf 1 december is zij iedere vrijdagochtend bij ons op de locatie aanwezig.
De consulten van Susan kunnen eventueel worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Neem contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen