Vroeger werd bij een hernia bedrust geadviseerd, misschien kun je het je nog herinneren. Tegenwoordig is dat wel anders. Het advies is juist om in beweging te blijven! Maar hoe doe je dat dan?

Wij geven je in dit artikel alvast een paar do’s and don’ts

Wat is een hernia precies?

Een hernia is letterlijk een uitstulping van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. Wanneer men in de volksmond spreekt van een hernia dan bedoelt men vaak de hernia in de rug. Maar deze kan dus ook in de nek of buikholte voorkomen. Bij de rughernia is de meest genoemde klacht pijn in één van de benen, soms ook gepaard met een veranderd gevoel in het been of klachten in de rug.

Deze klachten komen doordat de kussentjes tussen de wervels in de rug (tussenwervelschijven) uitpuilen. Er ontstaat dan een knobbeltje aan de buitenkant van de tussenwervelschijf. Wanneer deze tegen een zenuw aanduwt kan dit klachten geven.

Maar gelukkig hoeft dit niet altijd zo te zijn! Er zijn genoeg mensen die een hernia hebben zonder dat ze daar ook maar iets van merken.

Hoe kun je blijven sporten met een hernia?

Wanneer je klachten ervaart van een hernia is enige voorzichtigheid vereist. Het lichaam herstelt de hernia bij de meeste mensen weer binnen enkele maanden, maar gedurende deze periode wil je wel dat het lichaam sterk en flexibel blijft. Het is daarom verstandig om een fysiotherapeut in te schakelen.

De fysiotherapeut kan helpen de beweeglijkheid, (pijn)klachten en de dagelijkse activiteiten te verbeteren of behouden. Dat wil zeggen dat er ook geoefend moet worden! Het doel is om daarna weer zelfstandig deze activiteiten en/of sporten uit te kunnen voeren.

 

Wanneer je zelf gaat sporten met een hernia

Wellicht heb je helemaal geen klachten (meer) en kun je lekker zelf aan de slag. Als het gaat om sporten met een hernia zijn er een paar zaken om op te letten:

Do

  • Luister naar je lichaam: wees alert op pijn of ongemak tijdens het sporten. Als je pijn voelt, stop dan en raadpleeg eerst een professional. Na het sporten of bewegen mag je geen extra pijn ervaren, zorg daarom dat je je eigen grenzen in de gaten houdt.
  • Voorzichtig met zware activiteiten: activiteiten of bewegingen die de druk op de wervelkolom verhogen (zoals tillen, buigen en draaien) wil je misschien op het begin nog vermijden. Gaandeweg kunnen deze langzaam en met beleid worden opgebouwd.
  • Kies geschikte sporten: niet iedere vorm van sport of beweging is even prettig. Zwemmen, wandelen en fietsen op een hometrainer zijn vaak fijne opties voor mensen met rugklachten. Luister hier vooral ook naar je eigen lichaam.
  • Versterk je romp: een sterke romp (buikspieren, rugspieren en heupspieren) kan helpen om je rug te ondersteunen en de kans op blessures te verminderen. Lichte krachttraining kan hier positief aan bijdragen. Let wel op de uitvoering en intensiteit.
  • Strekken en flexibiliteit: stretchen kan de flexibiliteit van je spieren verbeteren en spanning verminderen. Doe echter geen agressieve of pijnlijke stretchoefeningen.
  • Warming-up en cooling-down: zorg dat je rustig begint (op je spieren op te warmen) en ook weer langzaam eindigt (zodat het lichaam kan beginnen aan het herstel).

 

Don’t

  • beginnen met hoge intensiteit of impact: de activiteiten met hoge impact (zoals rennen, springen en sporten waarbij snelle bewegingen nodig zijn) vragen veel van het lichaam. In de beginfase, of bij veel klachten, wil je deze nog vermijden. Bouw deze later (onder begeleiding) weer op.
  • je direct zorgen maken: vaak herstelt het lichaam een hernia weer vanzelf. Ga eerst langs een professional om advies in te winnen en zoek niet alleen informatie via het internet op.
  • zonder na te denken oefeningen of informatie overnemen: iedere hernia of klacht is weer anders én heeft een andere invloed op de persoon. Het herstelproces en de prognose is daarom ook bij iedereen anders. Vergelijk jezelf niet met anderen en neem geen informatie of oefeningen over zonder na te denken.

 

Het blijft van belang om te luisteren naar je lichaam en deskundig medisch advies in te winnen voordat je beslissingen neemt. Gelukkig is er dan nog heel veel mogelijk.

 

 

Wil jij weer bewegen met een hernia of rugklachten?

Boek een fysiotherapie afspraak