Iedereen herkent het wel: naarmate je ouder wordt gaat je fysieke gesteldheid sneller achteruit. Dit zijn veranderingen die van nature zo gebeuren, tenzij je hier wat aan doet. Na je 25e kan er namelijk al verlies van spiermassa, afname van de botdichtheid en een tragere stofwisseling opspelen. Gelukkig kun je hier zelf iets tegen doen!
Krachttraining om fit ouder te worden
Krachttraining kan helpen om de fysieke achteruitgang tegen te gaan of zelfs de algehele gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren. Wij leggen graag aan je uit waarom krachttraining zo belangrijk is bij het fit ouder worden:
- Behoud van spiermassa: zonder hier aandacht aan te besteden zou op latere leeftijd sarcopenie op kunnen treden. Spiermassa en -kracht zijn dan sterk afgenomen. Krachttraining stimuleert de spieren en bevordert de spiergroei, waardoor het verlies van spiermassa wordt tegengegaan en de algehele kracht behouden blijft. Op de lange termijn kan dit het dagelijkse leven leuker én makkelijker maken en vallen voorkomen.
- Botgezondheid: het is belangrijk om vallen te voorkomen, maar wanneer het dan toch zo ver komt moet het lichaam ook tegen een stootje kunnen! Krachttraining helpt niet alleen de spieren, maar ook de botten. Door regelmatig te trainen met gewichten of weerstand, wordt er stress op de botten uitgeoefend, wat kan bijdragen aan het behoud van botdichtheid en het verminderen van het risico op osteoporose. Heel belangrijk bij het ouder worden dus!
- Stofwisseling en gewichtsbeheersing: het metabolisme (de stofwisseling) vertraagt vaak naarmate mensen ouder worden, wat kan leiden tot gewichtstoename. Krachttraining kan de stofwisseling stimuleren door de opbouw van magere spiermassa, wat op zijn beurt kan helpen bij het handhaven van een gezond lichaamsgewicht. En daarom is ook voor vrouwen krachttraining belangrijk.
- Onafhankelijkheid: met sterke spieren kunnen de dagelijkse activiteiten, maar ook zwaardere zaken als tillen, tuinieren en klussen zelf gedaan worden. Dit is natuurlijk essentieel bij het zelfstandig zijn én blijven. Daarvoor moet dan wel de actieve levensstijl behouden blijven.
- Balans en valpreventie: training kan ook helpen bij het verbeteren van de balans en coördinatie, wat het risico op vallen en dus verwondingen kan verminderen. Daarnaast geeft dit ook meer zelfvertrouwen.
- Verhoogd welzijn: regelmatige lichaamsbeweging, waaronder krachttraining, heeft positieve effecten op de geestelijke gezondheid. Het kan bijdragen aan het verminderen van stress, angst en depressie, en het algemene welzijn bevorderen. Door te bewegen komen er namelijk endorfines (gelukshormonen) vrij.
Welke manier van trainen is de beste?
Natuurlijk verloopt het trainen, of opbouwen van spieren, wel iets anders dan in de jeugd. Vooral bij (andere) medische aandoeningen is het belangrijk om een fysiotherapeut of andere professional in te schakelen. Oefeningen moeten namelijk veilig uitgevoerd kunnen worden en passen bij het doel en de wensen.
Wil jij weten hoe je op latere leeftijd toch nog veilig kunt trainen?
Boek een afspraak op onze nieuwe locatie aan het Gerretsonplein