Dat bewegen belangrijk is wanneer je ouder wordt hebben we al vaker benoemd. Vanaf je 25e kan namelijk je spiermassa, botdichtheid en stofwisseling af gaan nemen. Tenminste, wanneer je hier niets tegen doet.

Het is daarom belangrijk om je spieren te blijven trainen. Ook als vrouw, en óók wanneer je ouder wordt. Wij vertellen je graag nog een keer waarom precies, maar vooral ook hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 

 

Krachttraining voor ouderen / dames

Op jongere leeftijd zal de spieraanmaak en spierafbraak nog gemakkelijk in evenwicht blijven. Helaas is dit op latere leeftijd vaak niet meer het geval. De kwaliteit van de spieren gaat dan achteruit en men kan lijden aan sarcopenie*.

Wanneer de spierkracht afneemt zal het dagelijks leven moeilijker worden. Het is lastiger om zelfstandig te blijven, een gezond gewicht te behouden en vallen te voorkomen. Wanneer er dan toch een ongelukje of misstap plaatsvind zullen er minder snel botbreuken optreden.

Bij dames is krachttraining op latere leeftijd helemaal belangrijk. Vanaf de menopauze treden er namelijk veel veranderingen op. Dit komt doordat oestrogeen en progesteron, de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid, afnemen. De lagere oestrogeenspiegels in de menopauze kunnen leiden tot een verlies van botdichtheid, wat het risico op osteoporose (en dus botbreuken) kan vergroten. Ook kan het lichaamsgewicht toenemen of de verdeling van het lichaamsvet veranderen. Deze veranderingen kunnen sterke invloed hebben op het fysieke en/of mentale welzijn van de vrouw. Bewegen of krachttraining kunnen een belangrijke rol spelen in het tegengaan van deze nadelige effecten.

Vergeet daarom niet dat krachttraining voor alle leeftijden voordelen heeft, en het is nooit te laat om te beginnen. Door de juiste aanpak te volgen en op de behoeften van je lichaam te letten, kun je de voordelen van krachttraining ervaren én je algehele gezondheid en welzijn verbeteren. Het is wel een goed idee om dit onder professionele begeleiding te starten, zodat de training aansluit bij je individuele doelen en behoeften.

 

 

Hoe De Beweeg Studio kan helpen

Bij De Beweeg Studio vinden we voorkomen belangrijker dan genezen. Naast individuele fysiotherapie afspraken kunnen we daarom ook begeleiding bieden middels speciale beweeggroepen.

Deze beweeggroepen zijn gericht op het gezond ouder worden én blijven. Door middel van wekelijkse trainingen zorgen wij voor voldoende oefenmomenten om vooruitgang te ervaren. Of kunnen we juist helpen om consequent te blijven bewegen.

De speciale beweeggroep voor ouderen (65+) richt zich op:

  • het opbouwen of behouden van de spierkracht
  • de balans trainen
  • het verbeteren van de conditie
  • bepaalde activiteiten zoals traplopen, tillen, bukken of opstaan oefenen
  • valpreventie
  • het onderhouden van sociale contacten en activiteiten

Deze groepstraining duurt één uur en is voor ieder op eigen niveau. Het is daarom ook mogelijk om te starten met bewegen wanneer er nog fysieke klachten zijn en/of de conditie niet op peil is.

Het voordeel van trainen bij De Beweeg Studio

De beweeggroepen zullen bij De Beweeg Studio door fysiotherapeuten begeleid worden, hierdoor kunnen we extra rekening houden met bepaalde aandoeningen of blessures. Je bent bij ons daarom nooit te laat om nog te beginnen.

We maken voor de beweeggroepen gebruik van onze rustige en huiselijke oefenruimte op het Gerretsonplein 1. Deze is ingericht met enkele (kracht)apparaten, maar vooral veel losse gewichten en materialen. We trainen het lichaam op deze manier zoals dat in het dagelijks leven ook nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het oefenen van tillen, opstaan, bukken en lopen op een lastige ondergrond. Iedere week kiezen we weer enkele nieuwe en uitdagende oefeningen, passend bij de deelnemers uit die groep.

Om te bekijken of deze beweeggroep passend is bieden we iedereen een gratis proefles aan. Kom gerust eens langs, of neem contact op via de website.

Neem contact op voor een gratis proefles op onze locatie aan het Gerretsonplein

 

* verlies van spiermassa en functie