Het grote voordeel van krachttraining is dat het zo goed is om je lichaam letterlijk en figuurlijk sterker te maken. Juist ook wanneer je lichaam (nog) niet helemaal optimaal is. Denk bijvoorbeeld aan rugklachten, knieklachten, overgewicht, en aanhoudende pijn klachten zoals bij fibromyalgie.

Natuurlijk moet je wél eerst langs een arts voor goedkeuring én de juiste begeleiding zoeken.

 

Waar moet je aan denken bij krachttraining?

Je wilt natuurlijk wel op de juiste manier aan de slag gaan. Het is daarom verstandig eerst wat kennis op te doen. Ik zal je vast op weg helpen met 4 korte tips.

1: vraag om hulp of advies

Het is geen schande om hulp te vragen. Iets doen wat niet goed voor je is, is namelijk nog nadeliger. Begin daarom niet zomaar en zonder begeleiding. Er zijn vast ook mensen in je omgeving die jou kunnen ondersteunen. Zo is het samen naar de sportschool gaan vaak een stuk makkelijker (en minder eng). Zorg dat je voor gecompliceerdere vragen (soort oefeningen, uitvoering, voeding of blessures) wel altijd naar een professional gaat.

 

2: denk ook aan rust en herstel tijd

Rust is namelijk net zo belangrijk als je training zelf. Eerder schreef ik daar al deze blog over. Wanneer je net begint en super gemotiveerd bent is het verleidelijk om meteen ieder vrij moment naar de sportschool te gaan. Het ging tenslotte zo lekker.

Maar vergeet die rust niet! Dat is net zo belangrijk als de training zelf. Bouw het rustig op, zeker als je een chronische aandoening zoals fibromyalgie hebt. Ga je te hard van stapel dan kom je een keer die man met de hamer tegen, en ben je weer terug bij af.

 

3: zwaarder is niet altijd beter

Laat je hiervoor niet meeslepen door je omgeving. Dat iemand naast je dumbells van 2x zoveel omhoog gooit, wil niet zeggen dat jij dat ook moet doen. Ga voor een goede uitvoering, een gewicht dat bij je past en waarbij je goed naar je eigen lichaam luistert. Dan ben je pas écht goed bezig 😉

 

4: investeren in goed resultaat kan geen kwaad

Het inschakelen van bijvoorbeeld een Personal Trainer is iets wat vaak een behoorlijk kostenplaatje met zich meebrengt, maar dan ga je ook gelijk voor het allerbeste resultaat. Op die manier blijft je makkelijker gemotiveerd om te komen, ben je effectiever aan het trainen, voorkom je een verkeerde uitvoering en ga je zo eerder doelen behalen. Best het investeren waard denk ik zo.

Het hoeft echter niet altijd meteen heel duur te zijn. Op de kennis van iemand zou ik niet snel besparen (deze levert je straks juist ook meer op) maar zie het aanschaffen van fijne sportkleding bijvoorbeeld ook als investering voor jezelf. Blijf jij hierdoor langer gemotiveerd en zorgt dit voor een fijner gevoel? Zeker doen.

 

Doe jij al aan krachttraining? En waarom?

 

Liefs, Ise