Je hebt werkelijk al alles geprobeerd, maar er is niets wat helpt.

Iedere dag blijf je hetzelfde probleem hebben. Pijn. En daar wil je vanaf! Dus ga je nog maar weer nieuwe therapieën, medicijnen, artsen, behandelmethoden, diëten etc etc proberen. De vriend van de oom van je buurvrouw heeft laatst nog een bepaalde therapie gehad die hem zó goed heeft geholpen, dus dat wil je ook graag gaan proberen! Maar van het idee word je eigenlijk al moe. Straks stop je er een hoop energie, tijd en geld in en lijkt het misschien even te helpen, maar komt toch later die teleurstelling weer.

 

Vandaar die ene vraag: is van de pijn af willen komen misschien niet júist het probleem?

 

Niet zomaar een vraag. Maar wel een waar je eens bij stil zou kunnen staan. Even laten bezinken en dan bekijken hoe dat bij jou zit. Misschien kost het je wel jaren (zoals dat bij mij ook was) maar ik denk dat het je zeker kan helpen bij het ‘accepteren van je ziek zijn’. Of niet meer in staat zijn te doen wat je eerst wel kon.

 

Pijn is niet fijn

Dit wil je natuurlijk niet. Wellicht helpt het om eerst eens te ontdekken wat pijn precies is, en hoe dit bij jou in elkaar zit. Beter weten wáárom je pijn voelt, en wat jouw lichaam daarmee eigenlijk wilt zeggen, dat zal je vast helpen dit beter te kunnen accepteren.

Blijf je opzoek gaan naar oplossingen (therapieën, behandelingen en medicijnen) die zich alleen focussen op de fysieke pijn, dan mis je misschien de oorzaak. En blijf je constant in hetzelfde cirkeltje hangen. Even verbetering en dan hup, weer een volgende teleurstelling. Dit was toch niet hetgeen wat je vooruit ging helpen.

 

Maar wat doe je dan tegen pijn?

Allereerst blijft het natuurlijk belangrijk om uit te zoeken waar dit vandaan komt. Pijn die past kortgeleden ontstaan is, is er om je ergens voor te waarschuwen. In de regel wil aanhoudende pijn (die zeker langer dan 3 maanden aanwezig is) zeggen dat jouw pijnsysteem is veranderd en ‘foute’ pijnsignalen af kan geven.

Daarom vergt aanhoudende pijn ook een andere aanpak dan bij acute pijn. Omdat jij uniek bent (en je klachten net zo) is het niet zo te beschrijven wat dé oplossing gaat zijn. Wat in de regel wel een goede aanpak is, is om op zoek te gaan naar een betere kwaliteit van leven.

 

Wil je meer volgen over mijn leven met fibromyalgie? Bekijk dan mijn instagram Fibromyalgie en Fit

 

Liefs, Ise