Deze vraag krijg ik vaak, op Instagram maar ook van vriendinnen. Als je fibromyalgie of een andere chronische aandoening hebt dan kun je toch niet zo veel doen? Mijn antwoord is vaak hetzelfde…

Waar haal ik de energie vandaan?

Allereerst: social media geeft geen realistisch beeld. Het kan lijken alsof ik alleen maar lange dagen maak of nooit een minder dag heb, wat natuurlijk niet waar is. Ik probeer de mindere momenten ook te laten zien, ik lig namelijk ook wel eens een keer op de bank met extra veel pijn.

Aan de andere kant wil ik een positief beeld geven en anderen motiveren om doelen te stellen en zich niet achter het ‘ziek zijn’ te verschuilen.

Dat gezegd te hebben is het antwoord wat ik altijd geef op bovenstaande vraag: ik vind dit allemaal leuk om te doen. Ik werk met plezier, ik sport met plezier en haal plezier uit het motiveren van anderen op bijvoorbeeld social media. Daar haal ik energie uit!

Dit moet ik ook afwisselen met fysieke rust en eventjes Netflixen bijvoorbeeld. Niemand zijn energie is namelijk eindeloos.

Wat je vooral niet moet doen met weinig energie

Met de kennis die ik nu heb vanuit de opleiding fysiotherapie + eigen ervaring van de afgelopen 15 jaar weet ik ook dat op de bank blijven zitten alleen maar averechts werkt.

  • Tijdens dat op de bank zitten ben je je namelijk meer bewust van alle pijntjes. Een beetje afleiding werkt naar mijn idee beter dan een pijnstiller op zo’n moment. De kunst is dus om iets leuks te zoeken waar je jezelf mee af kunt leiden, maar ook niet fysiek/mentaal te belastend is. Dit is voor iedereen weer anders..

 

  • Van het op de bank blijven zitten word je fysiek alleen maar minder sterk. Wanneer je minder sterk bent kost het dagelijks leven je meer moeite. En het was al zo zwaar..
    Niet doen dus! Deze vicieuze cirkel wil je echt vermijden. Maar over dit punt heenkomen en beginnen met trainen/fysiek sterker worden is verdomd lastig, ik weet het.

Oké, maar wat dan wel?

Hoe kun je zelf voor meer energie zorgen?

Ik zeg zeker niet dat het makkelijk is, in tegendeel. Maar het is wel mogelijk. Bekijk wat een eerste, kleine, stap kan zijn. Iets wat je vandaag anders kunt doen. Maar niet meteen alles aan willen pakken hé?

Wanneer je een beetje uit die vicieuze cirkel aan het komen bent en merkt dat je sterker wordt geeft dat juist weer een boost en extra energie. Wat extra zelfvertrouwen en vertrouwen in je eigen lichaam geven weer dat extra zetje om door te gaan. Ervaren dat jouw lichaam dit dus ook kan (bewegen, sporten, dansen, op de fiets naar het werk, dingen tillen of noem het maar op) is wel van essentieel belang. Want het kan.

 

Wil je meer volgen over mijn leven met fibromyalgie? Bekijk dan mijn instagram Fibromyalgie en Fit