Het kan echt een cadeautje zijn voor jezelf; een fijne massage. Als we praten over een relaxmassage dan vinden de meeste mensen het heerlijk. Ook een goede manier om te ontspannen! Maar gemasseerd worden heeft meerdere voordelen, voor zowel je lichaam als geest. In dit artikel gaan we in op de verschillende voordelen én waarom het een goede keuze kan zijn voor jouw welzijn.

De verschillende voordelen van massage

Een van de belangrijkste voordelen van een (relax) massage is dat het kan helpen bij het verminderen van stress en angstgevoelens. Tijdens een massage wordt er namelijk oxytocine aangemaakt, een hormoon dat ervoor zorgt dat je je ontspannen en gelukkig voelt. Daarnaast kan massage ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van spierspanning.

Naast het verminderen van stress en spanning, kan een massage ook helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het versterken van het immuunsysteem. Door de verbeterde bloedcirculatie worden afvalstoffen sneller afgevoerd en worden voedingsstoffen beter opgenomen. Hierdoor kan massage bijdragen aan een betere gezondheid en een algeheel gevoel van welzijn.

Massage technieken

In de massagewereld zijn er tal van verschillende opties. Ieder type massage heeft weer een ander voordeel en kan op andere manieren worden ingezet. Zo is er de:

  • Relaxmassage Deze is vooral bedoeld voor de psychologische voordelen; ontspanning van lichaam & geest.
  • Sportmassage Een stevige vorm van masseren waarbij de focus vooral ligt op het verlagen van de spierspanning. Omdat de doorbloeding ook wordt gestimuleerd kan deze vorm bijdragen aan het herstel. In de regel is dit een stevige vorm van masseren en daarom ook niet altijd prettig.
  • Bindweefselmassage Een vorm van masseren die zich richt op de laag tussen de spieren en de huid. Deze (stevige!) aanpak is bedoeld om de productie van collageen en elastine te activeren, zodat het weefsel soepeler wordt.
  • Cupping Dit is een oude chinese geneeswijze waarbij speciale cups op het lichaam geplaatst worden. Doordat er vacuüm gecreëerd wordt komt de huid en onderliggend bindweefsel omhoog. Hierdoor kunnen verklevingen in het bindweefsel loskomen en zal ook de doorbloeding verbeteren.
  • Lymfe drainage Een techniek die is bedoeld om vochtophopingen in de lymfeknopen te verminderen en de doorbloeding te verbeteren. Het lymfestelsel speelt namelijk een belangrijke rol bij ons afweersysteem en de vochthuishouding. Door eerst de hals vrij te maken kan de lymfe uit andere gebieden makkelijker afgevoerd worden.

 

Wat je níet kunt verwachten van massage

Massage is geen wondermiddel om pijnklachten te laten verdwijnen. In sommige gevallen kán een massage direct fysieke klachten verminderen of oplossen. Maar vaak zal het ook zo zijn dat het lichaam meer tijd nodig heeft. In veel gevallen kan het lichaam namelijk zelf weer binnen +/- 6 weken herstellen. Om deze periode te overbruggen kan massage ingezet worden als verlichting.

Andersom kan massage ook gebruikt worden om klachten te voorkomen. Door goed voor jezelf te zorgen, momenten van ontspanning en herstel te creëeren en eventuele stijfheid of spierspanning niet te veel op te laten lopen.

Maar in beide gevallen geldt dit alleen als daarnaast ook op andere vlakken goed voor het lichaam gezorgd wordt. Denk hierbij aan een goede nachtrust, gevarieerde voeding, voldoende beweging en een goed immuunsysteem. Wanneer deze niet voldoende aanwezig zijn kan een massage (of twee) geen uitkomst bieden.

 

Wil jij weten of een massage je kan helpen? Neem dan contact op met De Beweeg Studio

Op onze locatie in Woensel bieden wij massage aan, maar ook fysiotherapie of voedingscoaching wanneer het lichaam op de andere vlakken ook wat ondersteuning kan gebruiken.