Wanneer je stress ervaart, reageert je lichaam door hormonen vrij te geven. Dit gebeurd door een systeem wat bekend staat als de HPA-as  (ook wel hypothalamus-hypofyse-bijnier-as genoemd). Om te begrijpen wat stress precies doet met je lichaam & geest is het belangrijk om dit systeem eens wat beter te bekijken. Na het lezen van deze blog weet jij dan ook precies hoe hiermee om te gaan!

 

Wat doet de HPA-as?

De HPA-as werkt als volgt: wanneer je stress ervaart, geeft de hypothalamus een signaal af aan de hypofyse om het hormoon ACTH vrij te geven. ACTH activeert op zijn beurt de bijnieren om het stresshormoon cortisol vrij te geven. Cortisol heeft verschillende effecten op het lichaam, waaronder het verhogen van de bloedsuikerspiegel, het onderdrukken van het immuunsysteem en het verhogen van de bloeddruk. Dit helpt je lichaam om te gaan met de stressvolle situatie. Vroeger was dit namelijk bedoeld om te kunnen vechten of vluchten!

Hoewel de HPA-as een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de stressrespons, kan langdurige blootstelling aan stress leiden tot overmatige activiteit van dit systeem. Met vele nadelen voor je gezondheid als gevolg. Veel fysieke klachten kunnen tegenwoordig zelfs toegeschreven worden aan deze langdurige vorm van stress.

 

Signalen dat je stress systeem ontregelt is

Wanneer het stress systeem gevoeliger geworden is bevat het lichaam meer cortisol. Een teveel aan cortisol heeft nadelige effecten op je hersenen. Uiteindelijk kan dit zich uiten in verschillende lichamelijke en psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, verminderde concentratie, problemen met slapen, en een verhoogd risico op infecties.

Deze klachten zijn het gevolg van een verstoorde stressrespons, slaap-waakcyclus, eetlust en metabolisme. Allemaal systemen die de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as reguleert.

 

Het verminderen van stress

Gelukkig kunnen we zelf veel doen om stress te verminderen (en zo de werking van de HPA-as te herstellen). Op vele verschillende vlakken zijn er veranderingen te maken. Maar kies vooral uit wat goed bij jou past!

 

  • gezonde voeding, met name een bloedsuikerspiegel die in balans is
  • regelmatige lichaamsbeweging
  • een goede nachtrust, vooral een regelmatig slaappatroon
  • niet teveel caffeïne en alcohol
  • ontspanningstechnieken zoals yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie

 

Uiteraard is het niet altijd zo simpel als het lijkt. Wij denken daarom graag met je mee! Met een fysiotherapie afspraak of training bij De Beweeg Studio kijken we ook met je mee naar deze factoren.

 

Direct langskomen op onze locatie in Eindhoven, Woensel?

 

Plan een fysiotherapie afspraak

Of neem contact op voor training