Wanneer je regelmatig aan krachttraining doet, kan het voorkomen dat je last krijgt van klachten in één of beide schouders. Schouderblessures zijn namelijk een veelvoorkomend probleem bij krachttraining. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verkeerde techniek tijdens het uitvoeren van oefeningen of overbelasting van de schouders. Schouderklachten kunnen erg vervelend zijn en je training/vooruitgang beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je deze klachten kunt voorkomen én behandelen.

 

Oorzaken van schouderblessures bij krachttraining

Een van de belangrijkste oorzaak van schouderklachten bij krachttraining is overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je te zwaar traint, te vaak traint of niet voldoende hersteld. Het is daarom belangrijk om je trainingsschema goed af te stemmen op je eigen niveau en mogelijkheden, zodat je de schouders niet overbelast en klachten voorkomt.

 

Geen of een te korte warming-up kan ook leiden tot schouderblessures bij krachttraining. Door je spieren niet goed op te warmen voordat je begint met trainen, kun je de kans op blessures vergroten. Een goede warming-up maakt het lichaam klaar voor de inspanning die het gaat leveren. Je wilt de schouders dus ook specifiek opwarmen voor de oefeningen die je daarna gaat doen.

Een goede warming up spreekt alle verschillende schouderspieren in lichte vorm aan. Ook moet deze ervoor zorgen dat de spieren en gewrichten soepel genoeg zijn om de volledige beweging (range of motion) te kunnen maken.

 

Voorkomen van schouderklachten

Het liefste willen we natuurlijk schouderklachten voorkomen. Door op de juiste manier te trainen en voldoende (goede) rust te nemen, kun je blessures voorkomen en veilig en effectief trainen. Daarbij zijn de volgende punten belangrijk om niet te vergeten:

 

  • de juiste techniek; laat een fysiotherapeut of Personal Trainer meekijken naar de uitvoering van je oefeningen.
  • het juiste gewicht; ziet de laatste herhaling er niet meer zo goed uit? Dan is de oefening te zwaar voor je. Kies een andere vorm of lichter gewicht.
  • voldoende hersteltijd; tussen twee trainingen voor de schouders wil je ten minste 72 uur rust houden. Daarnaast spelen voeding en slaap ook een belangrijke rol bij een goed herstel.
  • het juiste trainingsschema; dit verschilt namelijk per persoon. Een trainingsschema hoort afgesteld te zijn op je dagelijkse bezigheden, eventuele blessures en krachtsverschillen. Laat een trainingsschema daarom altijd opstellen door een Personal Trainer of fysiotherapeut die jou al kent.

 

Blijf je ondanks onze tips toch last houden? Neem dan contact op voor een fysiotherapie afspraak bij De Beweeg Studio. Je bent van harte welkom op onze locatie in Eindhoven (Woensel).