Als je last hebt van lage rugpijn kan dit je weerhouden om te gaan sporten of bewegen. Logisch dat je met pijn hier niet direct aan behoefte aan hebt. Toch is het wel belangrijk om in beweging te blijven én je lichaam sterk te houden. Niet alleen voor je rug!

In deze blogpost zullen we je adviezen geven hoe je toch kunt trainen ondanks lage rugklachten. Wellicht kunnen je klachten hierdoor ook al wat verminderen, maar mocht het nodig zijn dan kun je ook direct een fysiotherapie afspraak bij ons plannen.

 

Wat is lage rugpijn?

Laten we eerst bij het begin beginnen: begrijpen wat lage rugpijn kan betekenen. In meer dan 90% van de gevallen heeft lage rugpijn geen duidelijke oorzaak. We verwachten dan dat het door de spieren, banden of gewrichten komt. Er kan dan niet direct iets kapot gaan door bijvoorbeeld te bewegen. In de regel zal het juist helpen!

Bij de volgende zaken wil je wél direct contact opnemen met je huisarts:

  • pijn die ondanks pijnstilling niet te houden is
  • continue pijn, ongeacht in welke houding
  • nachtelijke pijn of zweten (die niet verminderd door rustig bewegen)

Wat kun je zelf doen tegen de lage rugklachten?

Wanneer bovenstaande symptomen bij jou niet van toepassing zijn hoef je niet direct naar je huisarts toe. De klachten kunnen binnen enkele dagen weer verminderen, mits je daar zelf de juiste dingen voor doet.

  • blijf rustig bewegen (denk aan wandelen, zwemmen of fietsen)
  • vermijd lang zitten of liggen in dezelfde houding
  • gebruik eventueel pijnstilling om makkelijker te kunnen bewegen
  • blijf binnen je grenzen; forceer geen pijnlijke bewegingen en neem op tijd rust

Heeft dit niet binnen enkele dagen positief effect? Een fysiotherapie afspraak kan uitkomst bieden.

 

Waar moet je tijdens het trainen op letten?

Wanneer de erge, acute, pijn verminderd is zou je weer kunnen gaan sporten. Voldoende beweging is namelijk belangrijk voor je rug, maar natuurlijk ook voor de rest van je fysieke én mentale gezondheid! Bij ons kun je daarom gerust komen trainen, ook als je op dat moment last hebt van je rug. Samen kijken we dan naar de juiste oefeningen voor jouw lichaam.

Ga je zelf het sporten weer proberen op te pakken? Zorg dan dat je eerst een goede warming up doet en je geen pijnlijke bewegingen blijft herhalen. Begin eerst met een makkelijke manier van bewegen of lichte training. Wanneer dit goed gaat kun je het rustig uitbreiden.

 

Welke vorm van trainen voorkomt lage rugpijn?

Natuurlijk wil je er ook voor zorgen dat deze vervelende klachten niet meer terugkomen. Een juiste manier van trainen kan daar ook op de lange termijn aan bijdragen. Bij de meeste mensen helpt het om de rompspieren sterk te houden. Deze kunnen ervoor zorgen dat de krachten goed verdeeld worden, wanneer je bijvoorbeeld iets zwaars moet tillen. Zorg er wel voor dat je deze oefeningen zonder klachten (tijdens en na het oefenen) kunt doen.

Welke oefeningen precies goed zijn voor jou is niet direct te zeggen. Daarvoor willen we je eerst eens zien op onze locatie.

Vergeet niet dat een goede nachtrust, het voorkomen van langdurige stress en gezonde voeding ook bijdragen aan het voorkomen van (terugkerende) klachten.

 

Kom je er zelf niet uit? Maak dan een afspraak voor training of fysiotherapie bij De Beweeg Studio. Je bent van harte welkom op onze locatie in Eindhoven (Woensel).