Je hebt een gejaagd gevoel, je nek en schouders zitten helemaal vast, je komt moeilijk in slaap… allemaal tekenen van stress. Iedereen weet dat dit niet goed voor je is. Maar wat bedoelen we daar dan precies mee? En kun je met deze klachten ook bij een fysiotherapeut terecht? Wij leggen het graag aan je uit!

Bij De Beweeg Studio kijken we namelijk verder dan alleen het oplossen van je klachten. We willen je ook helpen bij het ontstaan ervan en zorgen dat jij weet hoe dit in de toekomst te voorkomen!

 

Fysiotherapie bij stressklachten

Laten we beginnen met het feit dat stress helemaal niet verkeerd is. Het is er juist om ons te beschermen. Maar toch kan stress ons flink in de weg zitten. Wanneer dit te lang duurt dan zal het zich uiten in fysieke klachten. Als dit bij jou bijvoorbeeld zorgt voor een gespannen nek of schouders dan kan fysiotherapie je helpen deze spanning te verminderen. We kunnen je nog wat tips geven en oefeningen voor thuis, maar waarschijnlijk is dit alleen een oplossing voor de korte termijn.

Wanneer de oorzaak van jouw stress blijft bestaan dan zal het gevolg (de gespannen nek) waarschijnlijk ook blijven bestaan. Laten we dus ook kijken naar de oorzaak hiervan!

 

Wat is stress precies?

Stress kunnen we beschrijven als inwendige veranderingen (al dan niet zichtbaar) die plaatsvinden wanneer het organisme een bedreiging voor zijn bestaan óf welzijn waarneemt. Nerveuze spanning, bijvoorbeeld voor een belangrijke prestatie, kan een onderdeel van stress zijn maar je kunt ook gestresst zijn zonder je gespannen te voelen. Deze vervelende sensatie is bedoeld om ons weer terug in evenwicht (homeostase) te brengen. We moeten dit dan als signaal zien en er dus ook op handelen.

Naast mensen kunnen dus ook planten en dieren stress ervaren. Wij mensen gaan er alleen iets anders mee om. We kunnen bewust de keus maken om dit signaal te negeren. Iets wat, op de lange termijn, fysieke klachten kan geven.

 

Wanneer kun je het beste naar de fysiotherapeut gaan?

Wanneer je klachten langer dan een week bestaan, zonder dat je hier zelf invloed op hebt, dan is het goed om eens contact op te nemen. Het lichaam doet er alles aan om weer terug in evenwicht te komen. Heel veel klachten herstellen in de basis dus ook weer vanzelf.

Tenzij jij niet naar de signalen luistert.

Nu is het soms lastig te achterhalen waar dit evenwicht dan verstoort is. Daar kan een gesprek met een professional een uitkomst in bieden! Tijdens een fysiotherapie intake gaan we namelijk helemaal uitpluizen wat je klachten zijn, hoe dit invloed heeft op je leven én wat wellicht achterliggende oorzaken kunnen zijn.

 

Laat ons meedenken in de onderliggende oorzaak van stress of fysieke klachten bij jou. Boek direct een afspraak op onze locatie in Woensel.