Van langdurige pijn word niemand vrolijk. Waarschijnlijk heb je dan ook al vanalles geprobeerd om hier vanaf te komen. Van huisarts naar specialist, van pijnpoli naar verschillende fysiotherapeuten. Allemaal met weinig of kortdurend effect. Er moet toch een oplossing voor deze pijn te vinden zijn? Waar komt het dan vandaan? Blijft deze chronische pijn nu voor altijd zo?

Wij denken graag met je mee.

 

Wanneer heb je chronische pijn?

Laten we eerst bij het begin beginnen: wanneer is een klacht precies chronisch. In de regel noemen we klachten die langer dan 3 maanden bestaan chronisch. Dit wil echter niet zeggen dat deze klacht niet meer kan veranderen of verbeteren. Chronisch is dus zeker niet voor altijd. Tegenwoordig praten we dan ook liever over langdurige of aanhoudende pijn.

Welke benaming je ook gebruikt; deze langdurige klachten vallen niet meer onder een acute klacht of blessure, en vereisen daarom ook een andere aanpak.

 

Wat kan fysiotherapie betekenen bij chronische pijn?

Wanneer je voor het eerst bij een fysiotherapeut komt voor je (pijn)klachten zal hij/zij je vragen stellen over je pijn, het ontstaan hiervan en het verloop. Wanneer een klacht langer al langer aanwezig is, en er verschillende behandelingen zijn geprobeerd zonder het gewenste resultaat, is het belangrijk om nog een stukje verder te kijken.

Het is van belang om naast de fysieke factoren, zoals de locatie van de pijn, ook de invloed ervan op je dagelijkse leven goed te bekijken. Je fysiotherapeut zal je hiervoor ook vragen naar je privé leven. Bijvoorbeeld wat deze klachten met je doen, of je lekker in je vel zit, of/hoe werken, relaties en sociale activiteiten gaan. Zelfs je jeugd heeft hier wellicht invloed op gehad.

Het makkelijkste zou zijn om op de behandelbank te gaan liggen en de fysiotherapeut het werk te laten doen. Helaas is dat vaak niet voldoende en het is daarom belangrijk om je verwachtingen samen met de therapeut te bespreken.

 

Wat doet een goede fysiotherapeut dan?

Gebaseerd op jouw huidige situatie en klachten zal de therapeut samen met jou gaan kijken naar een aantal verschillende factoren. Denk aan

  • slaap
  • stress
  • voeding
  • beweging
  • gedachtes en overtuigingen over pijn

Niet al deze factoren kunnen optimaal zijn, en ze hoeven ook niet direct allemaal aangepakt te worden. Het is echter wel belangrijk enige balans hierin te vinden. Het lichaam wil namelijk altijd terug naar homeostase. Ook wel evenwicht of balans. Wanneer dit niet het geval is zal het lichaam vanzelf signalen afgeven; pijn is hier een voorbeeld van.

 

Wat fysiotherapie NIET kan doen

Je hebt de intake gehad bij de fysiotherapeut en je verhaal gedaan. Voel je je gezien en gehoord door deze therapeut? Heeft hij/zij ook naar het gehele plaatje gekeken (zelfs voordat je klachten begonnen)? Of hebben jullie het voornamelijk over de rug/knie/heup die pijn doet?

Wanneer een fysiotherapeutische behandeling alleen op de fysieke factoren richt (dus je rug/knie/heup die pijn doet) dan zal dit bij chronische (pijn)klachten geen tot weinig effect hebben. Jouw manier van leven, met deze pijn, is namelijk zeker zo belangrijk. Het behandelen van de rug/knie/heup zal wellicht op korte termijn even pijnverlichting geven, het draagt niet bij aan een lange termijn oplossing.

Massage, dry needling, mobilisaties, cupping, fascia release zijn allemaal voorbeelden van technieken die op lange termijn GEEN effect hebben op chronische pijn. Klachten die langer dan 3 maanden bestaan kunnen daarom beter (niet alleen) op zulke wijzes behandeld worden.

 

Heb jij klachten die al langere tijd aanwezig zijn en heeft fysiotherapie tot op heden geen effect gehad?

Maak dan een afspraak met Ise.