Iedereen heeft het wel eens pijn. De ene keer heeft het alleen wat meer invloed op je leven dan de andere keer, en ook is dit bij iedereen weer verschillend. Maar wat pijn nou precies is, dat is nog best een lastig verhaal! Voor velen onbekend, en ik kan me ook helemaal voorstellen dat je hier liever níet mee bezig wil zijn, maar voor degene die hier helaas iedere dag mee te maken hebben; ik raad het je van harte aan om meer over pijn te leren.

Wat is pijn?

Pijn is een seintje vanuit je hersenen. Er kan schade optreden en daarmee wil het je lichaam waarschuwen. Je hebt dus pijn nodig! Echter is er niet altijd schade wanneer je pijn ervaart. Het lichaam kan je daarbij dus een beetje voor de gek houden als het ware.

Wanneer de hersenen het seintje ‘pijn’ binnen hebben gekregen kunnen ze dit (door het produceren van chemische stoffen) dempen óf versterken. Zelf zul je misschien ook wel eens ervaren hebben dat wanneer je goed gestemd bent je minder last hebt van een klacht, in vergelijking tot een dag waarop je je heel rot voelde. Dat doet dus je brein!

Een waarschuwing of signaal

Je zou het kunnen vergelijken met een alarmsysteem: wanneer er een indringer je huis binnen komt gaat het alarm af. Maar wanneer dit systeem niet goed is ingesteld gaat het alarm al af wanneer er iemand in een straal van 5 meter rond je huis komt. Niet nodig én erg vervelend!

Wat doe je tegen pijn?

Allereerst: probeer pijn niet als iets verkeerds te zien. Deze signalen zijn nou eenmaal gemaakt om je te beschermen!

Kijk of je het als een uitdaging kunt zien om deze signalen van jouw lichaam zo goed mogelijk te leren begrijpen. Helaas hebben we dit nooit in onze basisopleiding of biologieles gehad. Dus een beetje zelfstudie is misschien een goed begin.

De website retrainpain.org is fijn om hier een begin in te maken. Een soort mini online cursus waarbij verschillende onderwerpen omtrent chronische pijn, en het omgaan daarmee, voorbij komen. Het is gratis, je kan het altijd en overal doen en kost dus weinig moeite. Ik denk heel handig!

 

En misschien is van de pijn afkomen nou juist het hele probleem? Daar klets ik graag over met je tijdens een van onze afspraken.

 

Wil je meer volgen over mijn leven met fibromyalgie? Bekijk dan mijn instagram Fibromyalgie en Fit

Liefs, Ise

Bron afbeelding