In de afgelopen weken heb ik in de sportschool alweer genoeg mensen gesproken die een bepaald aantal kilo’s willen afvallen. Goed, want het is natuurlijk super knap als je de stap durft te maken om aan je gezondheid te werken. Maar wat ik dan wel jammer vind is dat het vaak om een getal gaat. ‘Ik wil nu echt die 10 kilo gaan afvallen’ of ‘ik wil voor de zomervakantie die laatste 5 kilo er echt af’.

Door een doel te stellen ga je jezelf motiveren om er mee aan de slag te gaan, wat natuurlijk goed is! Maar wat gebeurd er na het behalen van dat doel?

 

Stop je dan weer met alles, omdat je het misschien helemaal niet zo leuk/fijn/passend bij je vond? Want dan zou ik zelfs zeggen: begin er niet aan. Ja, echt.

Ik zou niemand aanraden om een half jaar lang op dieet te gaan, jezelf alles te verbieden en jezelf met tegenzin naar een sportactiviteit te slepen. Want daar word je niet gelukkig van. Dat is ook de reden dat de meerderheid dit vaak niet (langer dan een half jaar) volhoudt.

 

Wat moet je dan doen om af te vallen?

Ik zou allereerst eens kijken naar een doel op de lange termijn. Zelf had ik bijvoorbeeld het doel om een Ebook te schrijven en dat kost natuurlijk moeite, maar wanneer je daar hard en consequent aan hebt gewerkt, dan kan je dat doel behalen. Daarna, nou dan niks meer. Want je doel is bereikt.

En dat is precies wat zo lastig is aan het doel van een x aantal kilo’s afvallen. Dit doel kost na het bereiken nog steeds héél veel werk. Misschien nog wel meer zelfs.

Zo kan een doel als ‘een gezondere levensstijl aannemen’, ‘meer energie krijgen’ of ‘minder snel buiten adem zijn’ uiteindelijk voor een veel positiever gevoel zorgen. En een positief gevoel = een grotere kans op succes.

 

Verander je mindset

Dat gezegd te hebben, wil je op zoek gaan naar iets wat je leuk vind. Geen sportschool als je daar geen zin in hebt. Vind je sporten überhaupt maar niks? Dan kan fietsen naar je werk of een ronde wandelen in de avond ook al een oplossing zijn. Er is altijd wel iets te bedenken.

Misschien gek, maar afvallen heeft dus vrij weinig met sporten zelf te maken. Hoera voor alle mensen die dit niet leuk vinden! Maar wel met een goede mindset.

 

Kun je daar nog wel wat hulp bij gebruiken? Stuur ons even een berichtje.

Liefs, Ise