Slaap is belangrijk voor ons. Het is zelfs essentieel voor het menselijk welzijn want belangrijke functies voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid hangen ermee samen. Vaak geven we pas aandacht aan ons slaappatroon als het niet goed gaat of andere klachten parten spelen.

Toch is voorkomen beter dan genezen. Wij zullen je in deze blog alvast uitleggen waarom slaap zo belangrijk is én wat wij er in onze praktijk mee doen.

 

Functies van slaap

Slapen heeft verschillende functies binnen het lichaam. Hieronder sommen wij kort alvast de belangrijkste voor je op:

  1. Fysiek herstel: het lichaam ondergaat herstel- en groeiprocessen. Cellen worden gerepareerd, spieren worden opgebouwd en het immuunsysteem wordt versterkt. Slaap bevordert ook de genezing van weefsels en organen.
  2. Hersenfunctie: cruciaal belang voor de cognitieve functie, het leren en het geheugen. Tijdens de diepe slaapfases consolideert het brein informatie en ervaringen van de dag, wat helpt bij het vormen van herinneringen en het bevorderen van leervermogen.
  3. Emotionele regulatie: belangrijk voor emotionele stabiliteit en het vermogen om stress en emoties effectief te reguleren. Een gebrek aan slaap kan leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en een verminderd vermogen om met stress om te gaan.
  4. Hormonale balans: slaap heeft invloed op verschillende hormonen, waaronder hormonen die de eetlust, de stofwisseling en de bloedsuikerspiegel reguleren. Een gebrek aan slaap kan leiden tot hormonale onbalans en mogelijk bijdragen aan gewichtstoename en stofwisselingsproblemen.
  5. Gezondheid van het hart: Voldoende slaap is in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten. Tijdens de slaap heeft het hart de kans om te rusten en de bloeddruk te verlagen.
  6. Immuunsysteem: Slaap speelt een rol bij het versterken van het immuunsysteem. Tijdens de diepe slaapfases worden ontstekingsreacties in het lichaam verminderd en worden immuuncellen geproduceerd om infecties te bestrijden.
  7. Regulering van de biologische klok: Slaap helpt bij het reguleren van de biologische klok, wat op zijn beurt van invloed is op de slaap-waakcyclus, stemming, energieniveau en andere lichaamsfuncties.

 

Wanneer slapen níet goed gaat

Een chronisch gebrek aan slaap kan leiden tot vermoeidheid overdag, dat vinden we natuurlijk niet gek. Maar ook slaapstoornissen, een verminderde concentratie, verminderde prestaties én een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen.

Het wordt daarom aanbevolen om te streven naar voldoende slaap van goede kwaliteit. Onlangs is naar voren gekomen dat de kwaliteit van de slaap dan ook belangrijker is dan het aantal uren. De exacte slaapbehoefte kan ook variëren tussen personen, maar over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 7-9 uur slaap per nacht te krijgen voor volwassenen.

Waar wij je bij kunnen helpen

Zijn er bepaalde klachten die je al lange tijd parten spelen? Hoofd, nek- of lage rugpijn die maar niet over wil gaan bijvoorbeeld? Als fysiotherapeuten bij De Beweeg Studio kijken we verder dan alleen de klacht. Wanneer klachten na een acute fase van ongeveer 3 maanden namelijk nog steeds aanhouden wil dat zeggen dat er een andere aanpak nodig is. Een aanpak waarbij alle aspecten van gezondheid worden meegenomen. We zullen daarom ook vragen naar stress, slaap, voeding, ziekte periodes (het immuunsysteem) en gewoontes rondom bewegen. Samen bepalen we dan welke aspecten wellicht wat veranderd kunnen worden om positief invloed te hebben op de klacht.

Lees hier wat we bij stressklachten voor je kunnen betekenen

 

Wil jij weten hoe slaap invloed kan hebben op jouw fysieke klachten?

Boek een afspraak op onze nieuwe locatie aan het Gerretsonplein