Fibromyalgie is een complexe aandoening die wordt gekenmerkt door chronische pijn, spierstijfheid, vermoeidheid en een heel scala aan verschillende klachten. Bij iedereen uit zich dit net weer anders. Klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, slaapproblemen en stemmingswisselingen komen veel hierbij voor.

Vaak duurt het jaren voordat deze diagnose gesteld kan worden. Dit komt omdat eerst alle andere mogelijke oorzaken uitgesloten dienen te worden. Na de diagnose valt men vaak in een groot gat. Er is geen behandeling die fibromyalgie geneest. ‘Leer er maar mee leven’ is dan de boodschap.

 

Verschillende behandelingen bij fibromyalgie

Na de diagnose begint vaak opnieuw een zoektocht. Hoe kan ik van de pijn of andere klachten af komen? Of hoe kan ik hiermee leren leven? 

Omdat er niet één standaard behandeling is ervaren mensen met fibromyalgie dit als een frustrerende zoektocht. Ook omdat behandelaren vaak verschillende adviezen geven. Medicatie, fysiotherapie, ergotherapie kúnnen verlichting bieden, maar zij zullen nooit de klachten helemaal verhelpen. Op zoek blijven gaan naar een behandeling die dit wel doet zorgt ervoor dat pijn centraal blijft staan in het leven.

Onderzoeken laten tegenwoordig zien dat een duurzame aanpak (niet kortdurend de pijn verminderen maar juist focussen op waar de symptomen vandaan komen) beter effect heeft. Leren wat pijn inhoudt en waar de symptomen bij jou vandaan komen heeft dan de voorkeur boven bijvoorbeeld massage bij de fysiotherapeut.

Fysiotherapie kan wel degelijk helpen. Maar dan wel bij een therapeut die ervaring heeft met aanhoudende klachten, en niet je wekelijks gaat behandelen op de behandelbank.

 

Een lange termijn oplossing

Het begrijpen van pijn en het aanleren van technieken om ermee om te gaan, kunnen op de lange termijn een betere oplossing zijn bij fibromyalgie klachten. Dit noemen ze dan ook wel pijneducatie. Een (psychosomatisch) fysiotherapeut gespecialiseerd in aanhoudende klachten kan je hierbij helpen.

Deze vorm van behandeling kan op verschillende manieren worden ingezet. Dit hangt af van de doelen en wensen die jij hebt. Een paar voorbeelden zijn:

  • Uitleg over fibromyalgie: Het begrijpen van de aandoening is essentieel om te kunnen omgaan met de symptomen. De fysiotherapeut legt uit wat fibromyalgie is, hoe het zich manifesteert in het lichaam en waarom het leidt tot chronische pijn en andere symptomen.
  • Pijnmechanismen: Het uitleggen van de verschillende pijnmechanismen die betrokken zijn bij fibromyalgie, inclusief verstoorde pijnverwerking in de hersenen, overgevoeligheid van het zenuwstelsel en verhoogde pijnsensaties. Dit kan helpen om te begrijpen waarom je pijn ervaart.
  • Omgaan met pijn: Het aanleren van technieken om met pijn om te gaan, zoals ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen, cognitieve gedragstherapie en mindfulness, kan de perceptie van pijn verminderen en de draagkracht vergroten.
  • Activiteitenbalans: Het vinden van een evenwicht tussen activiteit en rust is belangrijk om overbelasting te voorkomen en de algehele gezondheid te verbeteren. Het geleidelijk opbouwen van activiteiten kan helpen om de belastbaarheid te vergroten.
  • Beweging en fysieke activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan nuttig zijn bij fibromyalgie, maar het is belangrijk om activiteiten te kiezen die passen bij het individuele niveau van conditie en de tolerantie voor inspanning. Samen met de therapeut kunnen jullie gaan bepalen wat passend is.
  • Slaaphygiëne: Het bevorderen van een goede slaaphygiëne kan de slaapkwaliteit verbeteren, wat op zijn beurt de symptomen van fibromyalgie kan verminderen.
  • Zelfmanagement: mensen met fibromyalgie worden aangemoedigd om een actieve rol te spelen in hun eigen zorg door middel van zelfmanagementstrategieën. Bijvoorbeeld het identificeren van triggers en het maken van aanpassingen in levensstijl en activiteiten.

 

 

Wil jij weten hoe pijneducatie invloed kan hebben op jouw fibromyalgie klachten?

Boek een afspraak op onze nieuwe locatie aan het Gerretsonplein